Hopp til innholdet

Reduser svetten – og lukten

Det er ganske mye en selv kan gjøre for å redusere svette og svettelukt. Det gjelder bare å være obs på hva som er en utløsende faktor for problemet.

Svette er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på. Når vi svetter transporteres varme fra huden og kroppen kjøles ned. Hvor mye vi svetter og hvor sterk svettelukten er, varierer fra person til person og fra dag til dag. I visse perioder av livet, som for eksempel i puberteten eller i overgangsalderen, svetter vi mer enn vanlig. Enkelte matvarer som hvitløk, løk, sterke krydder i mat og salt kan også gi økt svetteproduksjon og sterkere kroppslukt. Kaffe og energidrikker er også pådrivere for svettelukt. Om du reduserer inntaket av denne typen mat og drikke, vil du ganske snart oppleve en forbedring.

reduser svetten – og lukten

Svette lukter ikke
Frisk svette i seg selv er tilnærmet luktfri, men vil danne lukt når den brytes ned av bakterier som finnes på huden. Sterk svettelukt oppstår hovedsakelig under armhulene og i skrittet. Svetten som produseres i disse hårkledde områdene er melkeaktig og inneholder en høy andel av proteiner, noe som gir «svettelukt». Fjerning av hår og regelmessig vask vil nesten alltid hjelpe.

Dusj og vask regelmessig
Om du er flink til å dusje regelmessig, tørker føttene ekstra godt og skifter klær ofte, bør mye være gjort for å hindre lukt som kan virke sjenerende på andre. Det anbefales også å bruke såpe med lav pH-verdi samt en antiperspirant. I tillegg kan det være smart å ha flere par sko å bytte mellom slik at de får lufte seg godt mellom bruken.

Luftige klær i naturmaterialer absorberer svetten bedre enn kunstfiber og vil også hjelpe til mot svettelukt. I ull forsvinner svettelukten like godt ved lufting som ved vask, og ved vask av svetteabsorberende klær som for eksempel treningstøy bør det ikke brukes skyllemiddel.