Hopp til innholdet

Hvorfor svetter jeg sånn?

Noen svetter nesten ikke i det hele tatt, mens andre kan bli fuktige gjennom flere lag med klær eller at det drypper fra hendene. Overlege Carl Swartling ved Svetteklinikken i Oslo forklarer hvorfor.

– Svaret i de aller fleste tilfeller er ”termostaten” i hjernen som reagerer for mye på ulike signaler som for eksempel varme. Det resulterer i økt antall impulser som sendes fra ”termostaten” til kroppens svettekjertler som leder til hyperhidros, navnet på symptomet, forteller Swartling.

hvorfor svetter jeg sånn?

Hjelp for de aller fleste
Takket være gode egenbehandlingsprodukter og avansert behandling på sykehus, kan de aller fleste med ekstrem svetting få hjelp for sine utfordringer og leve ett liv der svetting ikke legger begrensninger i hverdagen.

– Det positive er at det finnes effektiv hjelp å få, både på apotek og i form av produkter fra spesialiserte svetteprodukter. Forsøk en antiperspirant eller et preparat med aluminiumklorid først. Om det ikke hjelper i løpet av noen uker, kan det være tid for å gå opp ett trinn som er behandling med botulinumtoxin. Det er veldig effektivt for de fleste, sier Swartling.

Sjelden bivirkninger
Middelet injiseres med tynne nåler i et rutemønster over det området som svettingen kommer fra, og et par dager senere opphører svettingen eller minsker betraktelig. Vanligvis får man ingen bivirkninger.

Stop24 er et godt alternativ for de fleste som plages med ekstrem svette.