Hopp til innholdet

Overgangsalder og svette

En av de tydelige og hyppigste tegnene på at en kvinne er kommet i overgangsalderen, er såkalte hetetokter, altså anfall av plutselig varme.

Hetetoktene skjer helt uavhengig av situasjonen og merkes ved at kroppstemperaturen stiger. I tillegg blir man varm og svett i ansiktet, halsen og på ryggen spesielt.

Vanligvis kommer det også svettetokter hvor man svetter fra alle kroppens porer fordi kroppen ønsker å senke temperaturen. Heldigvis varer de sjelden mer enn noen minutter, men kan opptre flere ganger pr time.

Om Stop 24

Hva er overgangsalder?
Overgangsalder er en normal hormonell omstillingsfase som inntreffer hos alle kvinner og gjerne i 50-års alderen, men det kan variere veldig og inntreffe til veldig ulike tider. Man mener at overgangsalder, også kalt klimakteriet eller menopausen, skyldes at eggstokkenes antall egganlegg er sunket under et visst antall og at eggstokkene derfor ikke lenger stimuleres av hjernens hormonelle signaler. Det gjør at de stopper med å lage de to kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron.

Det kan dempes
Om du er kommet i overgangsaldere og er plaget med både hetetokter og svettetokter, bør du ta en prat med legen din. Det er hjelp å få som kan dempe den fasen kroppen nå går gjennom. I tillegg er det smart å bruke klær som ikke er tettsittende og gjerne i naturmaterialer som lufter godt. Bruk STOP 24 på områder hvor du mener det er hensiktsmessig for deg, enten det er roll-on eller krem. Siden alle kvinner reagerer så ulikt i fasen, må man nesten bare prøve seg litt frem.