Hopp til innholdet

Hvorfor er jeg så svett?

Det er tre hovedårsaker til at vi svetter, og den mest vanlige og kjente er fordi kroppen skal unngå overoppheting ved trening eller annen hard fysisk aktivitet.

Men vi svetter også i sammenheng med stress, nervøsitet, sykdommer eller medisiner, eller av en tredje årsak, på grunn av hormonell aktivitet som pubertet, graviditet og overgangsalder.

Å svette på grunn av anstrengelse, varme og stress er kroppens måte å regulere kroppstemperaturen på, og for å gi et bedre grep med hender og føtter. Mengden svette påvirkes i høy grad av individuelle faktorer som sykdom, bruk av medisiner, hormonelle aktiviteter og sinnsstemning. For de aller fleste er ikke svetting noe som påvirker hverdagen i noen større utstrekning, men det finnes også mange som plages svært mye av svetting.

Hvorfor e jag så svett

Hva kan gjøres?
En daglig dusj fjerner bakterier på huden og dermed forhindres uønsket kroppslukt. Tørk kroppen og spesielt føttene godt etterpå. Bruk sokker, sko og klær av naturlige materialer. Bytt sko regelmessig om du er plaget av mye fotsvette, slik at skoene får lufte seg godt mellom bruken.
Mat og drikke er også faktorer som kan virke inn på svette og kroppslukt. Koffeinholdig drikke, hvitløk og andre sterke krydder bør i så fall kuttes ut eller reduseres.

Bruk antiperspirant!
Deodorant kamuflerer svettelukten for å minske eventuelle ubehageligheter. Antiperspiranter inneholder mikroniserte aluminiumssalter som gir et mekanisk hinder i den ytterste delen av svettekanalen. Svetten kommer derfor ikke ut lokalt på hudoverflaten, men ledes ut gjennom svettekjertlene andre steder på kroppen. Svettemengden vil reduseres lokalt. Det minsker både våte flekker på klærne og uønsket lukt. Sjekk at det du bruker er riktig i forhold til ditt behov.